ПАРАЛЕЛЕН СВЯТ, Д-р ХАСАН ЕФРАИМОВ

10.00лв.
  • Производител: Ковачев Прес
  • Код на продукта: Мека подвързия
  • Наличност: In Stock

Описание

Пръснати сме по всички паралели и меридиани. И най-здравата връзка между човеците остава духовната, словото. Думите – земни, точни, чисти и силни в разказите на д-р Ефраимов прелитат през границите на държави и континенти, паралели и меридиани, за да свързват хората, да успоредят и обвържат спомени и чувства, да отведат духа в един друг свят. Колкото и паралелен да е той на нашия реален свят, в него нещата се случват по-различно, преживяват се по-дълбоко, чувствено и често болезнено. Събрал болката на своето време, един творец ни въвежда в друго измерение, което не сме изживели, което сме пропуснали или е останало само мечта. И той, подобно на дядо Матейко от разказа  „На оня свят” от Елин Пелин, ни води към света на не­изживяната чистота и доброта.
Най-силното в разказите на д-р Ефраимов е вярата, че въп­реки всичко трябва да има такъв свят на истинските човешки стойности, на откровението и правдата, на заслуженото добро или на възмездието. И този свят изграждат хората. Те избират кой от двата да обитават. Ако не тук и сега, то поне преди или после всеки човек трябва да остане удовлетворен от чиста нравственост и естественост, с които е преминал земната си жизнена мисия.
Разделяйки двата свята – този на 50-годишния и на другите, авторът пророчески предупреждава илюзорно щастливите за опасното изпепеляване на душите, за коварната власт на парите и за един нов вид убийство, което може само с думи и поглед да ни съкруши. Един доктор прави опит да очертае границата между приемливите човешки отношения и наглото комерсиално, натрапчиво вмешателство в пространството на неговия свят. Страда по стойностните пропуски на великодушието, чиято лип­са ни изпепелява, херметизира и озлобява. Более по без­въз­врат­но отишлите си Ганди и майка Тереза. Тъжните ни дни, ужасяващите криминални новини в началото на всяка емисия са новите оръжия на новата ни душевност. „Истината не се изрича... Тя се усеща без думи..., с душата”, която оня, другият свят, паралелен на чистия, убива. И колко е трудно да успоредим двата свята, а защо не и да променим реалния. Труден е животът в паралелен свят, създаден от човека, за да се спаси от пошлостта на реалния. Хубавото е в тайната на неизживяното, на съхраненото ценно от полувековното изпитание в реалния живот.

Отзиви (0)

Напишете отзив

Бележка: HTML не е преведен!
    Лош           Добър