Елена Койчева "Мари Радо, бяла Радо", сборник с песни

20.00лв.
  • Производител: Ковачев Прес
  • Код на продукта: Меки корици
  • Наличност: В наличност

Описание

   Обичам да пея народни песни. Без тях не мога - те ми са в душата. С тях сеуспокоявам, разсейвам, радвам и живея. За мен е удоволствие да ги слушам,изпълнявам и разучавам. Песента е част от нашия живот и извор на народнамъдрост, която да ни води напред.
Пожелах да напиша този cборник,за да съхраня автентичния фолклор от родното ми село и да го предадам набъдещите поколения от с. Проф. Иширково, които да продължат да пеят. Това ебезценна съкровищница, предавана от уста на уста, от баба на внуче.
Настоящият сборник е плод на дълъг труд на издирване и събиране на песни,пяти някога и сега в с. Проф. Иширково. От 1964г. до 2010г. успях да запиша над350 песни, които включвам в това издание. Под текста на народните песни сазаписани имената на техните изпълнители. Съобразно иширковскатапразнично-обредна система и звучене ги разделих в групи на: Хороводни –158,  Лазарски – 27, Коледни- 22, Битови- 35, Юнашки - 28, Балади - 59, Седенкарски -12, Жътварски- 5, Сватбарски - 4.Избрах някои от любимите си песни и ги нотирах, за да предам мелодията им. Зада запазя автентиното изпълнение и предам по-пълно духа на иширковския фолклор,записах диск с част от събраните любими мои песни.

Отзиви (0)

Напишете отзив

Бележка: HTML не е преведен!
    Лош           Добър